Är solceller en lönsam investering?

De globala priserna på panelerna sjunkit de senaste åren och nu är det arbetskostnaden på taket som är den största kostnaden. Har du en normalstor villa kan du minska din elräkning med 6 000 kronor per år.

Förra årets solrika sommar fick intresset för solel att skjuta i höjden och marknaden växte med ungefär 100 % procent. Den växande trenden bekräftas av branschorganisationen Svensk Solenergi.

Priset på solceller går ner

Det har skett en snabb prisnedgång på solceller och ser heller inte att den stannar av. Det beror på att man jobbar med större produktionsvolymer och att det skett en snabb teknikutveckling. Mindre material och energi behövs för att producera solceller nu. Dessutom har solcellernas förmåga att omvandla ljusets energi till elektrisk energi stadigt ökat genom nya processer och lösningar.

Solceller ökar värdet på ditt hus med ca 15 %

Nyligen gjordes en undersökning av Sveriges lantbruksuniversitet som visar att solceller också höjer värdet på huset med ca 15%.

När vi lyssnar på mäklare berättar de för oss att solceller genererar fler intressenter. Har de två likadana hus, varav ett har investerat i solceller på taket får den visningen fler besökare och fler potentiella budgivare på bostaden.

En viktig orsak till att allt fler installerar solceller på sina tak är att höja husets värde. Det är inte så konstigt med tanke på att de som är spekulanter på ens hus i framtiden kan få egenproducerad solel motsvarande anläggningens produktion, och dessutom en intäkt i den överskottsproduktion som anläggningen genererar.

Precis som en investering i kök och badrum brukar ses som gynnsamt för värdet på huset, kan även investeringar i solceller bli en sådan (om det har positiv effekt på driftkostnaden).

Sälj överskottselen – tjäna tusenlappar per år

Ett annat sätt att tjäna pengar på sina solceller är att sälja överskottselen. Faktum är att du kan tjäna flera tusen per år på att sälja din överskottsel.

Producerar du mer el än du använder kan du sälja din överskottsel. För en normalstor villa kan det bli en vinst på runt 5 000 kr / år. Oavsett var du bor och vilket nätbolag du har kan du teckna avtal om att sälja din solel.