Polens nya energistrategi

Polen satsar stort på energiomställning och en del positiva resultat har man redan börjat se trots vissa svårigheter. Detta beror på att energisektorn var beroende av den förlustdrabbade kolgruveindustrin. Hur ser det kommande energilandskapet ut och vilka innovationer behövs för att ställa om till ett ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart energisystem?

 

Efter andra världskriget har kolet varit den självklara energikällan, och det har gjorts betydande satsningar på kolgruvorna, även om det inte gick att motivera dem ekonomiskt under de senaste åren. De senaste två åren har regeringen insett att de har nått en återvändsgränd och självklart har fler alternativ börjat utforskas.

 

Förutom Ukrainakriget och utsläppspriser på koldioxid har förändringarna i de ekonomiska förutsättningarna och det ökande trycket inom EU på att minska klimatpåverkan haft en stor påverkan. Kriget har även lett till prisrekord på elmarknaden.

 


EU-stöd för förnybar energi


Den polska energisektorn har alltid varit starkt beroende av kol. Kolandelen i elproduktionen låg på 75%, vilket är historiskt lågt. För 25 år sedan arbetade cirka 440 000 personer inom kolgruveindustrin. Idag har den siffran minskat till 80 000. Flera fackorganisationer är medvetna om att glansdagarna för gruvindustrin är förbi och regeringen förhandlar om en mjuk avveckling. År 2040 förväntas endast 11% av elproduktionen komma från kol.

Utsläppen av framför allt koldioxid och svaveldioxid från kolförbränningen leder till luftföroreningar och försurade vattendrag. Södra Polen och framför allt Kraków och Katowice placera sig bland de mest luftförenade städerna i Europa.

 

Polen kommer visserligen att räkna med finansiellt stöd från EU för utveckling av förnybara energikällor, vilket är ett starkt argument som kan övertyga oppositionen.

 

Regeringen har planerat en gigantisk och ambitiös omställningsplan fram till 2040, vilken antogs i februari 2021.

 

Vinkraften  stimuleras



Betydande förhoppningar läggs på vinsektorn. Efter stora satsningar på den landbaserade vindkraften kommer gigantiska investeringsprojekt att göras på den havsbaserade vindsektorn.  Till havs är förhållandena gynnsamma där havet är inte så djupt och det finns tillräckligt med starka

vindar.  I dessa investeringar samarbetar polska, danska och norska bolag. Polen har krävt att dessa bolag ska anställa personer lokalt.  Polen har enorm potential för vind- och solenergi.

En viktig pusselbit i den här omställningen kommer att vara kärnkraften. En stor andel av energiproduktionen kommer att komma från sex kärnkraftsreaktorer. Den första kärnkraftsreaktorn kommer att vara färdigbyggd 2033. Analytiker säger att den här planeringen är väl positiv eftersom det tog Finland ca 15 år från att planera till att starta den. Det finns en liten risk att Tyskland kan försena  dessa planer genom domstolsprocesser.  En annan viktig faktor är kriget i grannlandet Ukraina , som skickade iväg de internationella energipriserna uppåt, har satt fart på kärnkraftsplaner.

 

Solenergiinvesteringar och Solcellsinstallation ökar

Under 2020 ökade solcellsinstallationerna kraftigt och den installerade effekten gick upp med 2,2 GW. Om den snabba utvecklingen fortsätter enligt planerna kommer solcellinstallationerna ha en effekt på 15 GW.

2019 införde den polska regeringen ett bidrag system som stimulerade solcells installationerna kraftigt och har gett väldigt positiva resultat. Det finns planer på att inkludera laddboxar, energilagring, värmepumpar och system för smarta energisystem i systemet.



Minimera klimatpåverkan genom kärnkraftverk

 

Polen är på väg att klättra i toppen av rangordningen för fotovoltaik i Europa. År 2020 installerades 2635 megawatt (MW) solenergikapacitet i Polen – mer än tre gånger så mycket som 2019 (823 MW). Detta placerade Polens solcellsmarknad på fjärde plats i Europa, efter Spanien (2,7 GW), Nederländerna (2,8 GW) och Tyskland (4,8 GW).

 

Polen liksom andra länder står inför utmaningar när det gäller energiområdet . Landet behöver diversifiera sina energikällor för att göra landet redo för elektrifieringen av transportsektorn och industrin. 

Kategori: Solenergi

Relatede artiklar

Solceller: Solcellsmarknaden blir allt hetare

Solceller: Solcellsmarknaden blir allt hetare

Sverige har en idealisk plats och optimala förutsättningar för solcellsanläggningar med hög produktion och effektivitet. Det finns potential att uppnå minst 30 TWh solenergi fram till 2030 och stärka Sveriges konkurrenskraft och hållbarhet.

Satelliter blir framtidens energilösning

Satelliter blir framtidens energilösning

Rymdbaserade solpaneler kan vara framtidens lösning på Europas energiproblem. ESA:s projekt Solaris undersöker möjligheten att placera satelliter med solpaneler i geostationär bana för att generera solenergi och skicka den till jorden via mikrovågor.

Hur fungerar elcertifikat?

Hur fungerar elcertifikat?

Elcertifikat är ett ekonomiskt stöd för producenter av fossilfri solel (t ex, el av solceller och vindkraft). För varje producerad megawattimme (MWh) fossilfri solel kan elproducenten få ett elcertifikat av staten. Elcertifikaten kan sedan säljas på en öppen marknad där priset bestäms av utbud och efterfråga.