De förnybara energikällorna och det ryska energigreppet

Mitt i det våldsamma kriget mellan Ryssland och Ukraina pågår fortfarande en ström av rysk olja och gas genom ukrainska rörledningar. Europa var tidigare starkt beroende av Ryssland för 40-45% av sin importerade gas och ungefär en fjärdedel av sin olja. Men Rysslands aggression har tvingat Europa att minska sitt beroende av rysk energi.

Gasledningar och transitavgifter

Rysk naturgas transporteras genom både Ukraina och Turkiet. Turkiet förser 3% av EU:s gasbehov. Avgifterna för att transportera rysk gas varierar mellan olika länder. Till exempel tar Polen $1,05 (€0,90) per 1 000 kubikmeter gas per 100 kilometer (60 miles), medan priserna i Västeuropa börjar på $3,50. Vitryssland tar $1,75, och Ukraina tar $2,66 för transitleveranser av gas enligt Oxford Institute for Energy Studies.

 Utmaningar och beroendeförhållanden

Europa har länge oroat sig för att bli alltför beroende av gas från Ryssland. En konflikt mellan det ryska företaget Gazprom och Ukraina år 2006, som ledde till tillfälliga avbrott i gasleveranserna, förstärkte denna oro. Det visade tydligt hur sårbart länder blir när de är beroende av en enda leverantör och saknar alternativa energikällor.

Under senare tid har man upptäckt stora mängder naturgas i Svarta havet mellan Odessa och Krimhalvön. Denna upptäckt har inte direkt orsakat Rysslands invasion av Ukraina 2022, då Ryssland har tillgång till betydligt mer gas än så. Istället kan det vara så att Ryssland inte vill ha konkurrens och har valt att invadera Ukraina för att förhindra ukrainsk försäljning av naturgasen och för att förhindra att Ukraina blir oberoende av rysk naturgas.

Sveriges energiförsörjning och Rysslands påverkan

Sverige har ingen egen produktion av naturgas och har hittills i stort sett importerat naturgas från Danmark. Det finns en ledning från Danmark till Sverige som går via Dragör i Danmark och slutar i Klagshamn söder om Malmö. Sverige är kopplat till det kontinentala systemet genom ledningar från Danmark till kontinenten. Sovjetunionen byggde huvuddelen av sina gasledningar genom Ukraina, vilket gjorde Ryssland beroende av Ukraina för att kunna sälja gas till Västeuropa. Under de senaste åren har Ryssland byggt nya ledningar, inklusive Nord Stream 1 och 2, genom Östersjön.

Lästips: Hur påverkas förnybara energikällor
Lästips: Antalet solcellsinstallationer ökar
Besök även: Energimyndigheten

 
Kategori: Solenergi

Relatede artiklar

Solceller: Solcellsmarknaden blir allt hetare

Solceller: Solcellsmarknaden blir allt hetare

Sverige har en idealisk plats och optimala förutsättningar för solcellsanläggningar med hög produktion och effektivitet. Det finns potential att uppnå minst 30 TWh solenergi fram till 2030 och stärka Sveriges konkurrenskraft och hållbarhet.

Polens nya energistrategi

Polens nya energistrategi

Polen har gjort stora framsteg genom energistrategi som fokuserar på att ställa om från kol till förnybara energikällor för att skapa ett ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart energisystem.

Satelliter blir framtidens energilösning

Satelliter blir framtidens energilösning

Rymdbaserade solpaneler kan vara framtidens lösning på Europas energiproblem. ESA:s projekt Solaris undersöker möjligheten att placera satelliter med solpaneler i geostationär bana för att generera solenergi och skicka den till jorden via mikrovågor.

Hur fungerar elcertifikat?

Hur fungerar elcertifikat?

Elcertifikat är ett ekonomiskt stöd för producenter av fossilfri solel (t ex, el av solceller och vindkraft). För varje producerad megawattimme (MWh) fossilfri solel kan elproducenten få ett elcertifikat av staten. Elcertifikaten kan sedan säljas på en öppen marknad där priset bestäms av utbud och efterfråga.