4 vanliga myter om solceller och solenergi

Att investera i solceller är ett stort beslut att fatta, då det är många komponenter som ska vägas in. 4 vanliga myter om solceller. Myterna om solceller är många och nedan slår vi hål på de fyra vanligaste myterna!

1️⃣ Myt 1: Solcellerna utvecklas och priserna blir lägre i framtiden så det är bättre att vänta med att skaffa solceller

Vissa husägare förklarar att det är bättre att vänta med att installera solceller.

Det är lite som med mobiltelefoner. Man kan vänta i en evighet men det blir så liten skillnad mellan mobiltelefonerna. Det finns ingen anledning att vänta med att installera solceller. Det är bättre att investera nu och börja njuta av investeringen.

2️⃣ Myt 2: Solen skiner inte tillräckligt i Sverige

I Sverige är det mörkt på vintern. Det är svårt att tro att det kan vara en bra lösning med solceller i norra Sverige. Bor man dessutom i Norrland kan det kännas ännu mer tveksamt.

Det behöver heller inte vara strålande sol för att man ska kunna producera solel. Det är faktiskt så att solpaneler har en sämre verkningsgrad ju varmare det är. Vårt svala klimat gör att det produceras mer solel än i varmare klimat.

Det är sant att solceller producerar mindre solel under vintern i Sverige. Den goda nyheten är att de under årets ljusa månader producerar mer el än vad du kan använda. Då kan du sälja tillbaka överskottsel till elbolaget och få avdrag på elräkningen.

I Sverige kommer cirka 0,1 % av all el från solceller. I Tyskland är motsvarande siffra över 8 %. Solen skiner trots det inte mycket mer i Tyskland än i Sverige utan det är ganska lika.

3️⃣ Myt 3: Solceller kommer att skada mitt hus och sänka värdet på det

Många husägare oroar sig för att solpanelerna ska skada hustaket och göra det svårare att sälja huset i framtiden.

Solceller skadar inte huset alls eftersom de lätt monteras ovanpå takpannorna. På samma sätt som med en bergvärmepump så påverkas husets värde positivt eftersom driften blir 6000-7000 kronor lägre varje år.

Det finns flera studier som indikerar att solceller också höjer värdet på huset på ca 15 %. När vi lyssnar på mäklare berättar de för oss att solceller genererar det fler intressenter. Har de två likadana hus, varav det ena har solceller på taket får den visningen fler besökare och fler budgivare.

▶︎ Fördelar och nackdelar med att installera solcellsanläggning

4️⃣ Myt 4: Solceller är dyra

En solcellsanläggning kan kännas dyr.

Solceller är en bra investering både för miljön och plånboken. Priserna på solpaneler har sjunkit med ca 80% de senaste åren. Prissänkningen beror på att intresset för solceller har stigit i många länder. Solceller har dessutom en otroligt lång livslängd på ca 25-30 år. Visst, det tar ungefär 15 år innan du tjänat in pengarna, men solceller har en livslängd på 25-30 år.

Man ska se en solcellsanläggning som en sparform eller investering. Om man installerar solceller för ungefär 100 000 kr får man en minskad elkostnad på ca 6 000 och 7 000 kr / år. Om man tar pengarna från bankkontot och lägger dem på en solcellsanläggning i stället så får man alltså en avkastning på 6-7 %. Alltså, det är betydligt bättre avkastning än om man har pengarna på ett bankkonto.

2021 installerades 26 500 nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige. Det är en ökning med 46 % jämfört med 2020, enligt Energimyndigheten.

▶︎ När blir investeringen solcellsanläggning lönsam?

Kategori: Solenergi

Relatede artiklar

Solceller: Solcellsmarknaden blir allt hetare

Solceller: Solcellsmarknaden blir allt hetare

Sverige har en idealisk plats och optimala förutsättningar för solcellsanläggningar med hög produktion och effektivitet. Det finns potential att uppnå minst 30 TWh solenergi fram till 2030 och stärka Sveriges konkurrenskraft och hållbarhet.

Polens nya energistrategi

Polens nya energistrategi

Polen har gjort stora framsteg genom energistrategi som fokuserar på att ställa om från kol till förnybara energikällor för att skapa ett ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart energisystem.

Satelliter blir framtidens energilösning

Satelliter blir framtidens energilösning

Rymdbaserade solpaneler kan vara framtidens lösning på Europas energiproblem. ESA:s projekt Solaris undersöker möjligheten att placera satelliter med solpaneler i geostationär bana för att generera solenergi och skicka den till jorden via mikrovågor.