Ny studie visar att solceller ökar värdet på ditt hus

Att sätta solceller på hustaket ökar värdet på ditt hus. Det visar en undersökning från Sveriges lantbruksuniversitet.

Det är inget nytt att det är en bra investering att installera solceller, både för plånboken och miljön. Dels har solcellerna sjunkit i pris senaste åren, dels får du som husägare en bra slant för den solel du säljer tillbaka till elbolaget. Nu visar studien att hus med en solcellsanläggning på taket ökar i värde, i snitt med hela 14 %.

Solceller är en investering som gör att huset blir mer attraktivt vid försäljning. Dessutom sänker de husets omkostnader. Och många husspekulanter vill ha hus lägre kostnader.

En solcellsanläggning en relativt kostsam investering, trots att husägare som installerar solceller idag får ekonomiskt stöd från svenska staten. Därför är många tveksamma till att skaffa ett solcellssystem. Kunskap om hur solceller påverkar huspriset gör att du som husägare kan att fatta ett smartare beslut om du ska skaffa solceller eller inte.

Heltäckande soltak ökar värdet på huset

Två anledningar till varför välja byggnadsintegrerade solpaneler framför traditionella är framförallt

  • ◼︎ att huset får ett högre designvärde, eftersom anläggningen blir en naturlig del av huset.
  • ◼︎ att du får en kostnadsbesparing, eftersom en del av husets traditionella konstruktion inte längre behövs, till exempel takpannorna.

Ett bra tillfälle att fundera på ett heltäckande soltak är när man bygger nytt hus eller ska lägga om taket på sitt befintliga hus.

▶︎ Heltäckande soltak eller traditionella solpaneler?

Taggar: