En solcellsanläggning använder sig av solceller för att fånga och omvandla solens energi till solel. Svenska elbolag oftast samarbetar med några svenska solcellsanläggningar, men för att tillgodose efterfrågan köper elbolagen in den mesta solel från soligare delar av Europa. Du kan också välja att producera din egen solel med hjälp av solpaneler Och producerar du mer solel än du förbrukar kan du sälja överskottet till ditt elbolag.
Produktionen av solel sker av naturliga skäl inte alltid i samma ögonblick som du använder elen. Under ett kalenderår kommer lika mycket el produceras med sol som du använder, vilket garanteras med ursprungsgarantier kontrollerad av myndigheterna. All vår solkraft är ursprungsmärkt, vilket betyder att vi kan visa var och hur den produceras.
Ursprungsgarantier utfärdas av staten och är ett sätt att bokföra varifrån el kommer ifrån. Syftet är att elbolag (och till slut även slutkunder) som köper el ska veta vilket produktionsslag elen kommer ifrån.
Solen räknas som en fossilfri energikälla vilket innebär att källan är miljövänlig, till skillnad från exempelvis kol, olja och naturgas. Förnybara energikällor är bättre för klimatet än icke förnybara energikällor.
Elproduktion från solceller ger inga koldioxidutsläpp, precis som vatten- och vindkraft. Däremot är tillverkningen av solpaneler ganska energikrävande, och de tillverkas ofta på platser där en stor del av energin kommer från kolkraft, till exempel Tyskland och Kina.
Väljer du solenergi som energikälla när du tecknar elavtal hos elbolag som Vattenfall så kostar det inget extra. Har du valt solenergi köper elbolaget den elen från producenter från soligare delar i Europa, varav en viss del kommer från svenska solcellsanläggningar. Inget elbolag kan garantera att du får just solenergi i ditt eluttag. Du får alltid en mix av el. Men elbolagen kan lova att motsvarande mängd el ditt hushåll förbrukar kommer att produceras av just solenergi. Detta garanteras med hjälp av ett internationellt system för ursprungsgarantier.