Rekordhöga elpriser – Minskad vindkraftsproduktion har lett till höga elpriset (2021-12-07)

Att förstå hur elpriset sätts är inte helt lätt. Elpriset har varit rekordhögt de senaste dagarna och det har ökar med med 2800 procent jämför med förra året.

Elpriset har ökat exceptionell och nådde i måndags (21-12-06) ett nytt rekord och blev 6,49 kr per kilowatt timme för kunder i elområde 4. Den tidgare rekordnoteringen var 4,34 kr.

Situationen på elmarknaden har varit minst sagt dramatisk och orsakerna till det höga priset beror på en minskad vindkraftsproduktion och att det blev ovanligt kallt för årstiden vilket medförde en ökad efterfråga och minskat utbud. En annan viktig orsak beror på de att koldioxidutsläppen har blivit dyrare och det påverkar prissättningen i södra Sverige. En annan orsak som har trissat upp elpriset är de höga energipriserna nere på kontinenten.

Kategori: Solenergi

Relatede artiklar

Solceller: Solcellsmarknaden blir allt hetare

Solceller: Solcellsmarknaden blir allt hetare

Sverige har en idealisk plats och optimala förutsättningar för solcellsanläggningar med hög produktion och effektivitet. Det finns potential att uppnå minst 30 TWh solenergi fram till 2030 och stärka Sveriges konkurrenskraft och hållbarhet.

Polens nya energistrategi

Polens nya energistrategi

Polen har gjort stora framsteg genom energistrategi som fokuserar på att ställa om från kol till förnybara energikällor för att skapa ett ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart energisystem.

Satelliter blir framtidens energilösning

Satelliter blir framtidens energilösning

Rymdbaserade solpaneler kan vara framtidens lösning på Europas energiproblem. ESA:s projekt Solaris undersöker möjligheten att placera satelliter med solpaneler i geostationär bana för att generera solenergi och skicka den till jorden via mikrovågor.