Hur bra fungerar solenergi i Sverige?

Är solenergi något att satsa på i Sverige när vi har så få soltimmar? Och klarar solcellerna egent­ligen den svenska vintern? Vi reder ut några av de vanli­gaste missupp­fatt­ningarna kring solenergi.

Det är en missuppfattning att tro att det behövs ständigt strålande solsken för att producera solel. Men egentligen är dagsljus allt som behövs för att generera tillräckligt med solel.

För att solcellsanläggningen ska vara värd investeringen bör det vara minst 800 soltimmar / år. I södra Sverige ligger antalet på 1100 soltimmar / år, och det är lika mycket som i Tyskland. Då Malmö ligger långt söderut i Sverige och Skåne är känt för att vara en av de platserna med flest soltimmar i Sverige, är det perfekt för en investering i en solcellsanläggning.

▶︎ Öppna Solkartan och se hur mycket solenergi din byggnad i Malmö kan ge

Så borde resten av Sverige inte investera i solel? Produktionen av solel handlar om placeringen av solcellsanläggningen. En väl placerad anläggning i norra Sverige kan faktiskt producera mer än en sämre placerad i södra Sverige.

Även om produktionen av solel sjunker fungerar solceller också när det är mulet. Vid lättare molnighet kan solcellsanläggningen generera ungefär hälften av sin totala kapacitet, jämfört med 5 till 10 % vid heltäckande moln.

De flesta solceller är anpassade att klara av det svenska klimatet, och producerar bättre när det inte är för varmt. De mörkaste vintermånaderna är det dock svårt att få ihop tillräckligt med soltimmar och därför behöver du komplettera solelen med en alternativ energikälla.

Det som kan skada panelerna är själva tyngden från snön. Därför stöttar solcellsinstallatören upp dina solpaneler med tre skenor undertill om du bor i norra Sverige, och annars använder man två skenor. På grund av risken att skada solpanelerna rekommenderar man inte att du försöker sopa bort snön.