3 tips för att få ut mer av dina 12 V solceller till husvagnen och husbilen

12V solceller är det bästa valet för dig med husbil eller husvagn eftersom dessa solceller är anpassade för det elsystem som typiskt sett återfinns i husbilar och husvagnar. En större panel ger ofta högre effekt, men tar mer plats på taket.  Här är 3 tips till dig som vill installera solceller på husvagnen eller husbilen.

1️⃣ Skaffa extra batteri

Om du behöver producera mer solel går det att komplettera med fler 12 V solcellspaneler. Men det kan också kan du behöva skaffa ett större eller extra batteri för att få ut mer elektricitet.

Ibland kan batterikapaciten vara flaskhalsen. Den producerade elen har inte någonstans att ta vägen om batteriet redan är fulladdat.

2️⃣ Byt ut alla lampor till LED

LED lamport förbrukar mycket mindre  el i jämförelse med halogen, lågenergi och traditionella glödlampor. Se till att alla lampor som drivs av ditt solcellssystem är LED-lampor. Då går energiförbrukningen ner och du sparar energi.

3️⃣ Byt till tjockare kabel om du använder mer ström

Tjockare kabel med större kabelarea (4 mm²) minimerar strömförluster och spänningsfall så att du får ut max av dina solceller. Det kan vara bättre med en tjockare kabel om du behöver bygger ett större solcellssystem med fler paneler och batterier.

▶︎ Bygg ditt eget anpassade system med 12V solpaneler till husvagnen

Taggar: