Forskare har skapat genomskinliga solpaneler som ser ut som fönster

Forskare har skapat den första helt genomskinliga solpanelen i hopp om att den kan leda till en bredare utbyggnad av solenergianvändning i hemmiljö.

Solpaneler är för närvarande ogenomskinliga, vilket innebär att de bara kan användas på solgårdar och på tak. Nu har forskare vid Incheon University i Sydkorea lyckats omsätta sin teori i praktiken genom att skapa en ny, transparent version.

Det är första gången en helt genomskinlig solcell har försökts. Normalt är halvledarskikten, som fångar ljuset och förvandlar det till elektricitet, orsaken till deras ogenomskinliga färg.

Forskare vid Incheon University har ersatt dessa lager med titandioxid och nickeloxid istället. Båda materialen har hög optisk transparens, så de har kapacitet att släppa igenom mycket synligt ljus.

Effektiviteten för den transparenta solpanelen är dock bara 2 procent för tillfället.

För Irvine (chef för Center for Solar Energy Research vid Swansea University) är en låg effektivitet “den största utmaningen” för en bredare utbyggnad.

“Utmaningen här är, hur långt kan de driva effektiviteten för att faktiskt få ut en användbar mängd el?” han säger.

Arbetet som genomförts av universitetet i Sydkorea kompletterar annan forskning som görs globalt för att se hur solenergi kan integreras i byggnader. Dr Irvine kallar den pågående forskningen “spännande”.

Asien är inte främmande för solutveckling, med forskare vid Solar Energy Research Institute i Singapore som tidigare producerade dubbelsidiga paneler som visade sig vara 35 procent mer effektiva.

Européer stödjer solenergi

Solpaneler har blivit allt populärare som en källa till förnybar energi i Europa, med det högsta stödet från Italien, Frankrike och Tyskland.

I Tyskland ökade antalet solpanelsinstallationer med 25 procent 2020, jämfört med föregående år.

Sammantaget kom 19,7 procent av energin som förbrukades i EU 2019 från förnybar energi, där Sverige tävlar före med nästan 60 procent. Belgien kom sist med endast 10 procent av landets energi producerad av hållbara källor.

Trots den låga energieffektiviteten hos de transparenta solpanelerna utesluter inte Dr Irvine den potential det kan ha för mobiltelefoner och mindre hushållsprodukter.

“Med konsumentprodukter tror jag att det finns en enorm potential, och den behöver inte mycket ström”, säger han och erkänner att solenergi förmodligen kommer att användas på nya marknader och på nya sätt som man inte har tänkt på i framtida.

Kategori: Solpanel
Taggar:

Relatede artiklar

Dubbelsidiga solpaneler har kommit och de är 35 % effektivare

Dubbelsidiga solpaneler har kommit och de är 35 % effektivare

De flesta solpaneler som installeras runt om i världen är fixerade i ett läge, utan möjlighet att anpassa sig till var solen står på himlen. Dubbelsidiga solpaneler som samlar ljus på båda sidor och rör sig för att följa solens position producerar över en tredjedel mer energi än standardsystem.

Space-Based Solar Power: den framtida energikällan?

Space-Based Solar Power: den framtida energikällan?

Vad är Space-Based Solar Power? Space-Based Solar Power (SBSP) innebär att solens energi samlas in i rymden och sedan trådlöst överförs till jorden. Det finns flera fördelar med solenergi. Även om det är dyrt, är det en stor källa till ren energi som har kapacitet att ge mer energi än vad världen förbrukar eller förutspås förbruka i framtiden.