Var tredje svensk överväger att skaffa solceller

Rekordvarma sommaren 2018 har fått var tredje svensk att överväga solceller, enligt en ny Sifo-undersökning från Vattenfall. Den varma sommaren har fått allt fler villaägare att överväga solceller på villataket.

Sifo-undersökningen visar att det finns en stor potential för solceller över hela landet och att man som villaägare kan producera egen klimatsmarta solenergi. Här ligger Sverige långt efter andra länder. Ungefär 0,3 % av Sveriges el kommer idag från solceller, jämfört med till exempel Tyskland som ligger på 8 % och snittet i världen är 2,8 %.

Platserna med bäst förutsättningar för solceller

Solindex visar även att om samtliga villor i Västerbotten och Blekinge län får solceller på taken skulle länen producera ungefär lika mycket solenergi, trots Västerbottens nordliga breddgrader. Bäst potential finns i Västra Götaland, därefter följer Skåne och Stockholms län.

De bästa förutsättningarna för solceller i Sverige har den som har ett sydligt tak med ungefär 40 graders lutning. Men även den som har 30 graders lutning och ett tak som avviker mot sydöst eller sydväst får 95-97 procent av potentialen av ett helt sydligt tak.

▶︎ Hur bra fungerar solenergi i Sverige?

Kan jag man bidrag för att köpa solceller i Skåne?

Ja, om man köper solceller i Skåne kan du använda det gröna solcellsbidraget. Bidraget ger dig rätt till att dra av

  • ◼︎ 14,55 % av totalpriset för solceller
  • ◼︎ 48,5 % för lagringssystem såsom solcellsbatterier.

 

Taggar: