När behöver man solcellsbatteri till solceller?

Många gånger hinner dina solceller producera mer solel under dagarna än vad du hinner använda. Idag har tekniken har kommit så långt i utvecklingen av solceller att man kan lagra överskottsel i ett solcellsbatteri. Då kan du använda din egenproducerade solel även när det är mörkt. På så sätt maximerar du nyttan av solcellerna samtidigt som du skapar en mer hållbar energiförsörjning och blir nästintill helt självförsörjande på el.

Ett batteri till solceller kan man jämföra med ett vanligt uppladdningsbart litiumbatteri. Skillnaden är att ett batteri till solceller enbart laddas upp när det finns ett överskott av solel från solcellerna. Istället för att överskottet säljs tillbaka till elbolagen, så lagrar man det i batteriet istället. Förutom att de flesta solcellsinstallatörer erbjuder ett solcellsbatteri med ett tilltalande yttre och en lång livscykel från ledande tillverkare.

För att göra det ännu enklare för kunder att styra batteriet till solcellerna så kan man styra batteriet via appen.

Vad kostar ett batteri till solceller – och är det värt priset?

Priset på solcellsbatterier kan vara allt från 20 000 kr för mindre batterier till 100 000 kr för större batteri. Skillnaden beror framförallt på kapaciteten, livslängden och även kemikalier som används i batteriet.

Vilket batteri ska man ha till solceller?

Du kan välja kapacitet mellan 5 upp till 15 kWh. Du ska välja ett solcellsbatteri på 1 kWh per kWp installerad effekt. Till en anläggning på 10 kWh bör du alltså ha 10 kWh i batterikapacitet.

 

Vad kostar ett 10 kWh batteri?

Genomsnittskostnad för olika märken av batterier till solpaneler

Modell Pris per kWh Garanti
Tesla Powerwall 5 700 kr/kWh 10 år
Growatt 6 500 kr/kWh 10 år
BYD 6 600 kr/kWh 10 år
Huawei 7 000 kr/kWh 10 år

Med en backup-lösning slipper du oroa dig för strömavbrott

Det kan vara smart att skaffa en backup-lösning och slippa oroa sig vid elavbrott. Skulle elen försvinna kopplar backup-lösningen automatiskt bort din solcellsanläggning från elnätet och ser till att ditt solcellsbatteri tryggar elförsörjningen till några av hemmets viktigaste funktioner (kyl, frys, bredband och lampor).

  • 🔋 Slipp oroa dig vid strömavbrott​
  • 🔋 Kopplas automatiskt på vid strömavbrott
  • 🔋 Trygga elförsörjningen till hemmets viktigaste funktioner​