När du har bestämt dig för vilken typ av solcellsanläggning du vill köpa är det dags att anlita en solcellsinstallatör. Här finns det några saker att ha koll på för att installationen ska bli professionellt utförd.
Det är viktigt att den som installerar solpanelen på ditt hustak vet vilka krav/regler som gäller vid installation och att installationen utförs i enlighet med dessa krav. Av den anledningen har Svensk Solenergi tagit fram en certifiering för solcellsmontörer.
Det är viktigt att företaget är registrerat hos elsäkerhetsverket. Installationsföretaget ska vara registrerat under verksamhetstypen ”elproduktionsanläggningar”.
Har du funderingar på att bygga ut din anläggning i framtiden, kanske lägga till batterilagring eller andra funktioner? Kolla upp detta med din solcellsinstallatör så att det är möjligt så att du slipper eventuella merkostnader.
Dessa kan även köpa till i efterhand
Nätägaren måste få reda på att solcellsanläggningen ska installeras och godkänna detta. Anmäl detta till nätägaren innan installationen samt anmäl även när installationen är färdigställd.
Du kan alltid kontrollera solcellsinstallatören hos Elsäkerhetsverket. Du kan även kolla upp om företaget är medlem i branschorganisationen Svensk Solenergi.
En takmonterad solcellsanläggning kan höja taknivån och påverka ditt snörasskydd. Dessutom kan åtkomligheten för sotning, skottning och underhåll påverkas. Om du känner dig osäker på vad som gäller för just din fastighet gör du klokt i att kontakta en byggingenjör.
Om anläggningen inte följer taklutningen eller om du ska ha en takintegrerad solcellslösning kan bygglov krävas. Det kan också finnas begränsningar gällande kulturskydd och försvarsmaktsintresse. Kontrollera med byggnadsnämnden i din kommun.
Att installera solceller kan vara en ganska kostsam investering. Tack vare olika bidrag och avdrag finns det pengar att spara. Bidragen bygger på att du har betalat skatt som motsvarar bidraget.
Här följer några bidrag och avdrag som du enkelt kan ta del av.
Avdraget innebär att 14,55 % av totalinvesteringen i arbete och material dras direkt på leverantörens faktura, med ett maxbelopp på 50 000 kr.
Om du säljer solel får du göra skatteavdrag baserat på hur mycket producerad solel du sålt.
Bidragen för solcellsbatteri är väl tilltagna. Du kan få upp till 50 % av kostnaden i bidrag för detta. Det innebär bidrag på upp till 50 000 kr. Men tänk på att detta bidrag räknas ihop med bidraget för solcellsanläggningen.
▶︎ Så mycket är skattereduktionen för grön teknik