Myterna om solceller är många – och de stämmer inte! Att skaffa solceller till huset eller fritidshuset är ett bra sätt att göra en insats för både miljö och plånbok. Det går till och med att bli självförsörjande på solel.
I början kan solceller verka för krångligt, men det finns mycket information om solceller. Det dyker helt enkelt upp för många frågetecken som
Allt som är krångligt får du hjälp med av din solcellsinstallatör. Du behöver bara göra två saker själv; söka bygglov från kommunen och ansöka om det statliga investeringsstödet (om du vill ha det). Din installatör hjälper självklart till med underlag, men du måste själv skicka in ansökan. Allt annat tar din installatör hand om, som ROT-avdrag, elektriker, nätbolag och så vidare.
Din solcellsinstallatör levererar en nyckelfärdig solcellsanläggning till fast pris.
Vanliga frågatecken är
Det är sant att man helst inte ska installera solceller på tak som skuggas av andra hus eller träd. Inte heller ska man installerar solceller på tak som vetter mot norr. Du kan då istället välja att installera solcellerna på ett annat, närliggande tak, till exempel på garaget. Din solcellsinstallatör föreslår den bästa lösningen för just ditt tak.
Solcellerna ligger platt mot hustaket och de ser ut som takfönster egentligen. De är svarta och självklart kommer de att synas om du har ett rött tegeltak. Vi tror att synen på solceller kommer att förändras eftersom solceller har många fördelar.
Du kan också välja hur många solceller du vill installera. En vanlig storlek på solpaneler är cirka 1 x 1,5 m och går att montera flexibelt. Men för den mer designmedvetna finns takintegrerade solpaneler, som ersätter befintliga takpannor, för ett mer enhetligt och stilrent tak.
Många gånger får vi denna fråga ”måste man vara en teknikexpert för att installera solceller?”.
Själva installationen sköts av en solcellsexpert och du behöver inte göra någonting. Solceller har inga rörliga komponenter som kräver underhåll så när de är på plats så sköter de sig själva.
Det är otroligt enkelt, och du behöver inte fundera. Det är som att lägga en stenplatta på din uppfart. Stenplattan ligger bara där sen.