5 nackdelar med solenergi
1. Mindre elproduktionen under vintertiden
När det gäller energiproduktionen av solenergi så är det en stor skillnad mellan sommar och vinter. Under sommaren produceras det upp till sju gånger så mycket energi jämfört med under vintern.
Av detta skäl är det vanligt att kombinera ett solvärmesystem med andra typer av värmeförsörjning, såsom värmepumpar, pellets eller vedpannor. Däremot är solcellerna mer effektiva under vintern eftersom mer energi kan utvinnas ur solinstrålningen då solcellerna är kalla.
2. Molnighet är en nackdel för solenergi
För att solenergi ska fungera optimalt så krävs det att solen skiner. Molnigt väder genererar dock en viss del av solenergi, men det mest effektiva är klar solenergi. Men som tidigare nämnts så fungerar solpanelerna under alla förhållanden, dock inte optimalt och får då kompletteras med en alternativ värmekälla. Det finns ett flertal olika utformningar och lösningskonstruktioner som kan kombineras med solvärme för miljövänlig energiutvinning. Molniga dagar kan alltså vara en nackdel för solenergi.
3. Hög engångskostnad
För ett hushåll innebär installation av solvärme en stor engångskostnad, även om det går att få avdrag från staten. Initialtiden är hög och återbetalningen lång men därefter så har du en kostnadsfri energikälla till hemmet. Vid inköp av solenergi bör du överväga initialkostnaden, då du har möjlighet att införskaffa solceller med högre kvalitet.
Våra solceller håller hög kvalitet ger mindre kostnader för reparation och underhåll samt en livslängd på upp till 30 år.
4. Kostsamt att utvinna grön energi
Den vanligaste och mest väsentliga begränsningen vid användandet av solceller är att metoden är en av de dyraste formerna för att utvinna grön energi. Denna problematik kan dock underlättas något genom att ansöka om rotavdrag för arbetskostnaderna vid installationen.
Rotavdrag ligger i praktiken på 9 % för en solcellsanläggning. Detta då rotavdraget ligger på 30% av arbetskostnaden för installationen, och arbetskostnaden räknas som ett schablonbelopp på 30% av totalkostnaden. Maxbeloppet på rot-avdrag får högst ligga på 50 000 kronor.
När återbetalningstiden för solcellerna passerat, har du däremot gratis energiproduktion i decennier.
5. Känslig för skugga
Det är viktigt att tänka på att solceller inte ska överskuggas. När du använder ljus för att generera elektricitet påverkas energiupptagningen av exempelvis skugga från träd eller antenner. Solcellernas upptagningförmåga blir på så vis begränsad eftersom solceller använder ljuset från solens strålar för att generera elektricitet.
Det är också mycket större del av panelen, än den som skuggas, som tappar förmågan att producera el. I moderna paneler finns det ofta bypassdioder som minskar detta problem. Men, det smidigaste alternativet är att ha solpanelerna placerade på taket som vanligtvis brukar vara förhållandevis skuggfritt.
Solens energi är oändlig och förnybar
Solens energi har flera fördelar, och kommer att finnas i miljontals år till, vilket gör att vi inte behöver använda ändliga resurser som kol, olja eller kärnkraft.
Svenska klimatet är perfekt för solpaneler
Dagens solpaneler behöver inte direkt solljus för att producera energi även utan direkt solljus. En ny forskning visar att Sveriges klimat till och med kan vara idealiskt för solpaneler.
Solpaneler kräver minimalt underhåll
Solpaneler är i princip underhållsfria tack vare att det inte finns några rörliga delar som kan gå sönder. Inget bränsle behöver tillföras och det skapas inget utsläpp.
